Πέμπτη 18/5/2023: Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Eλεύθερη είσοδος σε όλα τα μουσεία.

Η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) το 1977 ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων  (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”.

Κάθε χρόνο η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το θέμα του εορτασμού της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» και θα επικεντρωθεί σε θέματα που περιλαμβάνονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα:

►Στόχος 3: Παγκόσμια υγεία και ποιότητα ζωής

►Στόχος 13: Δράση για την κλιματική αλλαγή

►Στόχος 15: Ζωή στη Γη: προστασία της βιοποικιλότητας.

Για το έτος 2023, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM επέλεξε ως τιμώμενο φορέα το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, εκτιμώντας ιδιαίτερα το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ευρύτερα πολιτιστικό έργο που επιτελεί, καθώς και τη συμβολή του στην προαγωγή των εικαστικών τεχνών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη 18/5/2023 η είσοδος σε όλα τα μουσεία της ελληνικής επικράτειας είναι ελεύθερη καθώς και σε όλα τα προγράμματα που αναφέρονται στο φυλλάδιο που ακολουθεί και τα οποία εκτείνονται και σε άλλες ημερομηνίες, με απαραίτητη την ηλεκτρονική προκράτηση στο www.goulandris.gr.

IMD_2023_Program_WEB2

                                                                                     (Πηγή: icom-greece)