Καλή Ανάσταση

Διανύουμε την Εβδομάδα του Αγίου Πάθους, και στη νεοελληνική λογοτεχνία οι ημέρες αυτές του Θείου Δράματος έχουν δώσει την έμπνευση σε πάμπολλα πεζογραφήματα και ποιήματα.

Επιτάφιος Θρήνος. Ταπισερί,  διαστάσεων 1,07 Χ 0,80 μ.. Έτος δημιουργίας 1599. Μουσείο Μπενάκη.

Επιτάφιος Θρήνος. Ταπισερί,  διαστάσεων 1,07 Χ 0,80 μ.. Έτος δημιουργίας 1599. Μουσείο Μπενάκη.

Το Εσπερινό Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας προτείνει να μυηθείτε στο Θείο Πάθος μέσα από τα πασχαλινά λογοτεχνικά κείμενα που ακολουθούν.

Ξεκινάμε αυτήν την πασχαλινή λογοτεχνική περιήγηση με το ποίημα του στιχουργού και ποιητή Νίκου Γκάτσου (1911-1992) «Μέρες Επιταφίου» (1990).

Μέρες-Επιταφίου

Ακολουθεί η απαγγελία, από τον ηθοποιό Δημήτρη Καταλειφό, του ποιήματος του Άγγελου Σικελιανού (1884 – 1951) «Στ’ Όσιου Λουκά το Μοναστήρι», το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε το 1935 στο περιοδικό «Τα Νέα Γράμματα».

Τη σύντομη αυτή πασχαλινή λογοτεχνική παρουσίαση κλείνει μια παραγωγή του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου με την αφήγηση του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη “Εξοχική Λαμπρή. Παιδικαί αναμνήσεις” (1890), η οποία πλαισιώνεται με αντικείμενα από τις συλλογές του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Τα τραγούδια που ακούγονται προέρχονται από τη δισκογραφική δουλειά της Δόμνας Σαμίου «Τα Πασχαλιάτικα» και φέρουν τους τίτλους: Τώρα ν’ Αγιά Σαρακοστή, Δόξα να’χει η πάσα μέρα και Σήμερα Χριστός Ανέστη.

Το Εσπερινό Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας εύχεται σε όλες και όλους σας ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.